Søk i denne bloggen

mandag 7. mars 2011

Ben Hur

Jeg har sett storfilmen Ben Hur fra 1959.

Handling: I keiser Augustus sitt syvende regjeringsår utgikk det et bud om at alle jøder skulle la seg innskrive i manntall i sin fødeby. For mange førte veien til hovedstaden Jerusalem som var hjertet i landet deres. Her lå festningen Antonia, som var sentrum for den romerske makten og det store, gyldne tempel, symbolet på en urokkelig tro. Skjønt de adlød keiseren, holdt de fast ved sin stolte arv. De husket profetenes løfte: En dag skulle en frelser fødes, og han skulle gi dem friheten. Josef og Maria er på vei til Nasaret for å innskrives i manntal. Etter manntallsinnskrivningen blir Jesus født i en stall. 26 år senere jobber Josef som snekker mens hans sønn går rundt og preker. Samtidig lever treffer vi en annen mann ved navn Juda Ben Hur. Han er den rikeste mannen i Jerusalem. Han møter igjen sin barndomsvenn Messala som har jobbet seg oppover som soldat og nå er på romernes side. Messala har fått makt og spør sin venn Ben Hur til råds om hvordan han kan styre best mulig for å stige i gradene. Ben Hur ønsker ikke å forråde sitt folk og kommer litt på kanten med Messala. Dette er noe som koster Ben Hur dyrt og han blir tatt til fange og lever etter hvert som slave. Vi får her fortalt den utrolige historien om Ben Hur og i samme åndedrag også Jesus sin skjebne...
Les min filmanmeldelse av filmen her: Et mesterverk som framdeles underholder stort.

Det er sjelden man ser filmer som er så lange som denne og da blir man med ett litt kritisk da det som regel ikke orker å sette seg ned med noe som varer så lenge, men når man først gjør det så blir man veldig takknemlig for å ha opplevd dette. Jeg hadde sett filmen en gang fra før og da var jeg veldig trøtt, så jeg husket bare bruddstykker fra den. Etter å ha sett en del klassikere den siste tiden var dette noe jeg virkelig satte pris på. Det er et solid action-drama og innehar veldig mange kvaliteter som en film. Man kan virkelig skjønne at denne filmen var dyr da den ble laget for alt virker så storslått. For min del er det også veldig kult å få Jesus med i historien. Ikke det at dette handler så mye om det, men det er artig å se når Ben Hur møter Jesus, som forøvrig også er gode filmøyeblikk når to store personligheter møter hverandre. Men hovedvekten i filmen ligger mellom de to barndomskameratene Ben Hur og Messalas bitre strid. Den ene er hoppet over på romernes side og forsøker å gjøre karriere på den veien, mens Ben Hur holder seg med sitt folk som er jødene og får en mer kronglete vei å gå da han blir slave for hans sterke tilhørighet til sitt folk. Det er også en del action i denne filmen og det største høydepunktet er nok for min del hestevognløpet som nesten er noe av det råeste man har sett på film. Det må ha vært helt utrolig vanskelig å skulle gjøre det så bra når det er laget på femtitallet. Det er rett og slett sykt imponerende. Man liker også veldig godt skuespillet i filmen og Charlton Heston er helt fantastisk i hovedrollen.

Det går vel ikke an å gi noe annet enn en bunnsolid tommel opp for dette folkelige mesterverket av en film. Dette er en film man virkelig blir glad i og man skjønner at dette ble den største Oscarvinneren gjennom tidene sammen med Ringenes Herre - Atter en konge og Titanic.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar